Warkocz zawijany ze szpinakiem i serem

Ciasto francuskie to niezbędnik każdej imprezy. Można je dowolnie łączyć, zarówno na słodko jak i na słono. W połączeniu ze szpinakiem i serem smakuje wyśmienicie. Przekąska jest bardzo prosta w wykonaniu.

Danie: Kolacja

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Danie: Kolacja

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 opakowanie (450 g) ciasta francuskiego
  • 1 cebula
  • 300 g szpinaku świeżego
  • 6 plastrów sera żółtego Mlekpol
  • 1 jajko
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • Olej

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Szpinak myjemy i osuszamy. Grubo go siekamy.



Krok 2

Cebulę siekamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i dodajemy cebulę, szklimy. Dodajemy do niej szpinak, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy, aż nadmiar wody wyparuje i odstawiamy.



Krok 3

Na blaszce do pieczenia kładziemy papier do pieczenia. Wykładamy ciasto francuskie. Nakładamy na środku pas z plastrów sera oraz szpinaku (pas zajmuje około ⅓ szerokości ciasta, po obydwu stronach zostaje równa ilość ciasta). Boki ciasta francuskiego kroimy na ukos w paski o grubości około 1 cm. Następnie nakładamy na siebie naprzemiennie paski, które tworzą warkocz.



Krok 4

Ciasto z wierzchu smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy przez 15 do 20 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.