Ciasto francuskie to niezbędnik każdej imprezy. Można je dowolnie łączyć, zarówno na słodko jak i na słono. W połączeniu ze szpinakiem i serem smakuje wyśmienicie. Przekąska jest bardzo prosta w wykonaniu.
Danie: Kolacja
Osób: 2
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Gluten, Jajko kurze
Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Szpinak myjemy i osuszamy. Grubo go siekamy.
Cebulę siekamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i dodajemy cebulę, szklimy. Dodajemy do niej szpinak, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy, aż nadmiar wody wyparuje i odstawiamy.
Na blaszce do pieczenia kładziemy papier do pieczenia. Wykładamy ciasto francuskie. Nakładamy na środku pas z plastrów sera oraz szpinaku (pas zajmuje około ⅓ szerokości ciasta, po obydwu stronach zostaje równa ilość ciasta). Boki ciasta francuskiego kroimy na ukos w paski o grubości około 1 cm. Następnie nakładamy na siebie naprzemiennie paski, które tworzą warkocz.
Ciasto z wierzchu smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy przez 15 do 20 minut.
Dodaj komentarz