Pierogi ruskie

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

4.91/5

Oceń przepis

Ocena

4.91/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • ½ kg mąki pszennej
  • 60 ml oleju roślinnego
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 200 ml wody

Farsz:

  • 400 g ugotowanych ziemniaków
  • 400 g białego sera
  • 1,5 cebuli
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie

Ciasto

Do miski wsypać mąkę, dodać olej i sól. Partiami doleć wodę miksując ciasto mikserem ze spiralną końcówką, do momentu kiedy ciasto będzie jednolite i elastyczne, ale nie klejące. Ciasto odstawcie na 10 minut.



Farsz

Ugotować ziemniaki i rozgnieść za pomocą tłuczka do ziemniaków na jednolite purée. Ziemniaki przestudzić, następnie dodać ser. W międzyczasie pokroić cebulę w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Cebula powinna zrobić się lekko brązowa. Do ziemniaków z serem dodać cebulę, sól oraz pieprz. Wszystko wymieszać.




Ciasto rozwałkowywać partiami na blacie podsypanym mąką. Wycinać koła za pomocą np szklanki.




Dodać ulubiony farsz i zawinąć brzegi. Pierogi gotować w wodzie z drobiną oleju przez kilka minut, do momentu wypłynięcia.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.