Placek drożdżowy ze śliwkami

Autor:

Kamila O

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • Mąka krupczatka – 3 szkl.
  • Drożdże – 3 dag.
  • Mleko – 1 szkl.
  • Cukier – 1/2 szkl,
  • Jajka – 2 szt.
  • Sól – szczypta,
  • Margaryna – 13 dag,
  • Cukier waniliowy – 1 łyżeczka

Nadzienie:

  • Śliwki – 50 dag,
  • Cynamon – 1 łyżeczka

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier, sól, rozpuszczoną przestudzoną margarynę, jajka i zaczyn z mleka letniego i drożdży. Wyrabiamy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia.



Krok 2

Gdy podwoi swoją objętość wyłożyć je na natłuszczoną blachę, posmarować jajkiem, obłożyć połówkami śliwek układając przekrojoną strona do góry. Odstawić na 20 minut jeszcze do wyrośnięcia i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 35 minut.



Krok 3

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.