Fondant czekoladowy - lava cake

Lava cake to pyszne czekoladowe ciasto z płynnym środkiem. Jest trudne w przygotowaniu, natomiast smak wynagrodzi nam cały ten trud.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Trudne

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Trudne

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka mąki
  • 50 g wiórek kokosowych

Przygotowanie

Krok 1

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C.



Krok 2

Czekoladę rozpuszczamy razem z masłem. Jajka wbić do miski, dodać cukier, sól i roztrzepać rózga kuchenną. Gdy uzyskamy jednolita masę dodajemy stopniowo mąkę oraz płynna czekoladę. Dokładnie mieszamy.



Krok 3

Ciasto wylewamy do foremek wysmarowanych tłuszczem i oprószonych kaszka manną. Ułatwi nam to wyjęcie lava cake.



Krok 4

Pieczemy 10 minut. Przed podaniem posypujemy wiórki kokosowe.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.