Pierogi z brzoskwiniami

Autor:

Śnieżynka

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 2 szkl. mąki tortowej
  • 150 ml. wody gazowanej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Sól

Dodatkowo:

  • 3-4 brzoskwinie
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 1/2 szkl. śmietanki Łaciata 36 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Cukier
  • Sól

Przygotowanie

Krok 1

Do miski przesiać mąkę, wlać oliwę, dodać odrobinę soli, połączyć z podgrzaną wodą gazowaną i zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i pozostawić na 20 minut..



Krok 2

Brzoskwinie umyć, obrać, usunąć pestki i pokroić w ósemki, oprószyć cukrem z wanilią. Ciasto rozwałkować, wyciąć krążki, układać kawałki brzoskwiń i dokładnie zlepić. Wrzucać do wrzącej osolonej wody i gotować 2-3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową, wkładać na talerze, posypać cukrem.



Krok 3

Podawać z bitą śmietanką lub zrumienionym masłem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.