Zapiekanka z cukinii

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 2 cukinie (ok. 600g)
  • cebula, 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 3 jajka
  • 50g startego żółtego sera
  • 1/2 pęczka szczypioru
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie

Krok 1

Cukinie myjemy i ścieramy na dużych oczkach. Cebulę obieramy i również ścieramy.



Krok 2

Doprawiamy solą, odstawiamy na sitku na 15 minut, aby pozbyć się nadmiaru soku.



Krok 3

Starte warzywa przekładamy do większej miski. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.



Krok 4

Do startych warzywa dodajemy starty czosnek, bułkę tartą, jajka, starty ser, posiekany szczypiorek i oliwę. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wszystko razem mieszamy.



Krok 5

Powstała masę wykładamy do niedużej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 30 minut.



Wskazówki



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

KuchniaMniam

Opublikowany: 2018-11-29 21:22:00

Świetna zapiekanka - prosta i bardzo smaczna.

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.