Potrawy z jagnięciny z dodatkiem ziarna pszenicy cieszą się duża popularnością we Francji. Danie jest bardzo smaczne, zawiera w sobie ciekawie dobrane przyprawy, owoce suszone oraz delikatną jagnięcinę.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Trudne
Alergeny: Gluten
Rozgrzewamy patelnię. Układamy na niej kotlety jagnięce i smażymy po 2 minuty z każdej strony. Następnie wykładamy na talerz i kroimy na mniejsze części.
Do pozostałego po smażeniu soku dodajemy posiekaną cebulę, paprykę i cukinię , wszystko smażymy przez 15 minut. Dodajemy imbir i ziarna kminu, po czym smażymy jeszcze 1 minutę.
W dalszej kolejności dodajemy pszenicę, wywar, sok pomarańczowy, miód oraz cynamon. Doprowadzamy do wrzenia, po czym wrzucamy na patelnię jagnięcinę, pokrojone suszone śliwki i morele, miętę oraz sól i pieprz. Całość dusimy przez 35-40 minut, aż pszenica i mięso całkiem zmiękną.
Dodaj komentarz