Francuska jagnięcina z pszenicą

Potrawy z jagnięciny z dodatkiem ziarna pszenicy cieszą się duża popularnością we Francji. Danie jest bardzo smaczne, zawiera w sobie ciekawie dobrane przyprawy, owoce suszone oraz delikatną jagnięcinę.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Trudne

Alergeny: Gluten

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Trudne

Alergeny: Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 4 duże kotlety jagnięce
  • - 1 czerwona cebula
  • - 1 papryka
  • - 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • - 2 łyżeczki kminu
  • - 250 g ugotowanej pszenicy
  • - 1 mała cukinia
  • - 2 szklanki naturalnego wywaru drobiowego
  • - sok z 1 pomarańczy
  • - 1 łyżeczka płynnego miodu
  • - 1 kawałek cynamonu
  • - 250 g suszonych śliwek
  • - 50 g suszonych moreli, pokrojonych
  • - 2 łyżki mięty
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Rozgrzewamy patelnię. Układamy na niej kotlety jagnięce i smażymy po 2 minuty z każdej strony. Następnie wykładamy na talerz i kroimy na mniejsze części.



Krok 2

Do pozostałego po smażeniu soku dodajemy posiekaną cebulę, paprykę i cukinię , wszystko smażymy przez 15 minut. Dodajemy imbir i ziarna kminu, po czym smażymy jeszcze 1 minutę.



Krok 3

W dalszej kolejności dodajemy pszenicę, wywar, sok pomarańczowy, miód oraz cynamon. Doprowadzamy do wrzenia, po czym wrzucamy na patelnię jagnięcinę, pokrojone suszone śliwki i morele, miętę oraz sól i pieprz. Całość dusimy przez 35-40 minut, aż pszenica i mięso całkiem zmiękną.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.