Pierogi z dżemem cukiniowym

Autor:

Danuta Piecyk

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ciasto :

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 120 ml wody ciepłej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 żółtko
  • Szczypta soli

Nadzienie:

  • Dżem z cukinii

Dodatkowo:

  • Czekolada w kostce
  • Śmietanka Łaciata 18 %
  • Cukier do smaku

Przygotowanie

Ciasto

Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić mały dołeczek, wybić jajko, dodać olej i sól, dolewając po trochu wody zagnieść ciasto. Ciasto powinno być lśniące i gładkie. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić na kilka minut. Po tym czasie szklanką lub maszynką do pierogów wycinać kółka, nakładać po łyżeczce dżemu, dobrze zlepiać.




Gotować we wrzącej i osolonej wodzie przez ok. 3 minuty. Wybierać pierogi łyżką cedzakową.




Podawać polane śmietanką Łaciatą z cukrem, posypać startą czekoladą.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.