Kurczak z grzybami i warzywami

Idealne danie na sezon grzybowy! Jeśli uwielbiasz grzyby, ale standardowy sos grzybowy wieje już nudą - jest to idealna okazja na odmianę. Pyszne danie mięsno-grzybowo-warzywne.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 200 g grzybów (np. podgrzybków)
  • - 200 g pieczarek
  • - 2 piersi z kurczaka
  • - 4 ziemniaki
  • - 2 pomidory
  • - 1 natka pietruszki
  • - 1 cebula
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 1 szklanka naturalnego bulionu warzywnego
  • - 4 łyżki oleju

Przygotowanie

Krok 1

Pierś z kurczaka dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze części. Podsmażamy na maśle.



Krok 2

Dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek. Dusimy, aż do momentu, kiedy cebula lekko się zeszkli. Dodajemy pokrojone grzyby i pieczarki, po czym całość smażymy.



Krok 3

Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze części. Pomidory obieramy ze skórek i kroimy w kostkę. Natkę pietruszki siekamy i część odstawiamy do dekoracji.



Krok 4 

Warzywa dodajemy do kurczaka z grzybami, całość podlewamy bulionem warzywnym, przyprawiamy, dodajemy część natki pietruszki i dusimy do momentu, aż warzywa i mięso całkowicie zmiękną. Ozdabiamy odstawioną posiekaną natką pietruszki.



Wskazówki

Możemy wykorzystać mrożone kurki, jeśli nie posiadamy świeżych.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.