Czerwona fasola z warzywami

5.00
Oceń przepis:

Autor przepisu:

Niezapominajka

Czas

Do 1h

Poziom trudności

Łatwe

Porcje

2

Alergeny pokarmowe:

Seler

Składniki

Składniki:

40 dag czerwonej fasoli z puszki

2 marchewki

1 pietruszka

0,4 selera

0,5 średniego pora

10 dag wędzonego boczku

2 kabanosy wieprzowe

2 łyżki koncentratu pomidorowego

2 łyżki ketchupu

1 ząbek czosnku

Sól do smaku

Pieprz do smaku

Przygotowanie

Krok 1

  • Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, pokroić, wsypać do garnka, zalać 2 szklankami wody, gotować.

Krok 2

  • Boczek pokroić w słupki, wytopić na patelni, dodać pokrojony w krążki por, kabanosy i posiekany czosnek, lekko podsmażyć.

Krok 3

  • Do gotujących się warzyw dodać podsmażoną wędlinę z porem, przykryć i gotować do miękkości.

Krok 4

  • Fasolę osączyć z zalewy, przepłukać pod bieżącą wodą. Do miękkich warzyw dodać fasolę, koncentrat i ketchup, wymieszać, zagotować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Wskazówki

  • Fasolę z warzywami w sosie podawać z pieczywem.

Komentarze

Opublikowane komentarze: 0