Mięso z kurczaka z imbirem

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 0,5 kurczaka
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

Krok 1

Do miski wlać oliwę, syrop klonowy, dodać jogurt naturalny, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty na tarce świeży imbir, mieloną paprykę, pieprz cytrynowy, wymieszać.





Krok 2

Umyte, osuszone i podzielone na porcje mięso naciąć nożem w kilku miejscach, oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w marynacie, odłożyć w chłodne miejsce na 1-2 godziny.





Krok 3

Następnie mięso razem z marynatą przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub naczynia żaroodpornego, podlać odrobiną wody, przykryć i włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika.





Krok 4

Piec około 1 godziny polewając od czasu do czasu powstałym sosem. Pod koniec dopiekać bez przykrycia, aby mięso miało chrupiącą skórkę.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.