Pierogi z mięsem z drobiowym (z rosołu)

Autor:

Joanna Kryla

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Na ciasto

  • 500 g mąki pszennej + do podsypywania,
  • 250 ml gorącej wody,
  • 1/2 łyżeczki wody,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego

Na farsz

  • 4 udka z kurczaka (przed gotowaniem ważyły 1 kg),
  • 2 cebule,
  • 1 łyżka masła,
  • pieprz,
  • sól,
  • 2 łyżeczki siekanej natki pietruszki,
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego

Przygotowanie

Ciasto

.Mąkę przesiać do miski. Wodę zagotować, do mąki dodać sól i wlać wodę, wymieszać. Dodać jajko i olej i wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Ciasto umieścić w misce i przykryć folią spożywczą, odstawić ciasto na co najmniej pół godziny aby odpoczęło.



Farsz

Mięso z udek oddzielić od kości, najlepiej jak jest świeżo wyjęte z rosołu wtedy będzie wilgotne. Mięso wraz ze skórkami z udek zmielić w malakserze lub przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Cebulkę obrać, drobno pokroić i zeszklić na maśle, dodać do zmielonego mięsa. Do mięsa dodać również natkę pietruszki i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Jeżeli farsz wydaje nam się za suchy można dodać kilka łyżek rosołu, farsz ma być kleisty.



Przygotowanie i gotownie

Ciasto odcinać po kawałku, wałkować dość cienko i za pomocą szklanki lub ringu wycinać krążki. Na każdy krążek nakładać czubatą łyżeczkę farszu, a ciasto dokładnie skleić. Pierogi gotować w posolonym wrzątku, są gotowe 1,5 minuty po wypłynięciu. Podawać z zeszkloną na maśle cebulką. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.