Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praske do miski, ciepłą ziemniaczana masę wyrównać i wyjąć ¼ z miski na bok, w to miejsce wsypujemy na ¾ wysokości mąkę ziemniaczaną, reszte uzupełniamy mąką pszenną, dodajemy sól, żółtko i wyrabiamy na gładka mase łacznie z tą odłożoną częscią ziemniaków.
Formujemy kulki, lekko spłaszczamy i robimy dziurkę. Wodę solimy i gotujemy.na wrzątek. Wrzucamy delikatnie kluski, zmniejszamy gaz i gotujemy od wypłynięcia 5 minut i wyjmujemy.
Na rozgrzaną patelnię wyłożyć pokrojoną w kostkę wieprzowinę, posypać solą, pieprzem i słodką papryką. Mięso smażyć, aż zarumieni się na ciemno, często obracać, aby mięso się nie przypaliło.
Pod koniec smażenia dodać drobno posiekaną cebulę i podsmażyć ją.
Przełożyć mięso z cebulą do rondelka z gorącym bulionem, liściem laurowym oraz zielem angielskim. Przykryć garnuszek i gotować całość na niewielkim ogniu.
Dodać do smaku curry, sól i pieprz. Zagęścić całość mąką. Gotować jeszcze ok. 10 minut.
Dodaj komentarz