Kluski śląskie z sosem pieczeniowym

Autor:

Kamila O

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Kluski:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka soli
  • Mąka pszenna
  • Mąka ziemniaczana

Sos:

  • ½ kg mięsa wieprzowego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • ½ łyżeczki curry
  • Sól
  • Pieprz
  • 3 ziela angielskie
  • 2 listki laurowe
  • ½ kostki rosołowej
  • 1-2 szkl. wody
  • 1-2 łyżeczki mąki pszennej
  • Papryka słodka mielona

Przygotowanie

Kluski

Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praske do miski, ciepłą ziemniaczana masę wyrównać i wyjąć ¼ z miski na bok, w to miejsce wsypujemy na ¾ wysokości mąkę ziemniaczaną, reszte uzupełniamy mąką pszenną, dodajemy sól, żółtko i wyrabiamy na gładka mase łacznie z tą odłożoną częscią ziemniaków.



Krok 2

Formujemy kulki, lekko spłaszczamy i robimy dziurkę. Wodę solimy i gotujemy.na wrzątek. Wrzucamy delikatnie kluski, zmniejszamy gaz i gotujemy od wypłynięcia 5 minut i wyjmujemy.



Sos

Na rozgrzaną patelnię wyłożyć pokrojoną w kostkę wieprzowinę, posypać solą, pieprzem i słodką papryką. Mięso smażyć, aż zarumieni się na ciemno, często obracać, aby mięso się nie przypaliło.




Pod koniec smażenia dodać drobno posiekaną cebulę i podsmażyć ją.




Przełożyć mięso z cebulą do rondelka z gorącym bulionem, liściem laurowym oraz zielem angielskim. Przykryć garnuszek i gotować całość na niewielkim ogniu.



Krok 6

Dodać do smaku curry, sól i pieprz. Zagęścić całość mąką. Gotować jeszcze ok. 10 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.