Pokrojoną i opłukaną włoszczyznę , buraki i obraną cebulę zalać wodą. Dodać wywar z namoczonych grzybów i przyprawy. Gotować na małym ogniu 20 minut. Doprawić do smaku solą i cukrem. Pierożki podawać z barszczykiem czerwonym.
Do miski wsypać mąkę, dodać masło, jajko, szczyptę soli i 3 łyżki wody, zagnieść ciasto, wyrobić ciasto pierogowe. Odstawić na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować, kroić kwadraty 4x4cm.
Grzyby umyć, włożyć do rondla, zalać 1 szkl. ciepłej wody, moczyć. Osączyć grzyby, przelewając wodę do innego naczynia. Na tłuszczu podsmażyć obraną i posiekaną cebulę i połowę grzybów. Dodać żółtko i tartą bułkę, doprawić. Rozłożyć farsz, lepić pierożki, dobrze zlepiać, by nie rozpadły się podczas gotowania. Gotować pierożki we wrzącej i osolonej wodzie ok.10 minut.
Dodaj komentarz