Barszcz z pierożkami

Danie: Zupy, Obiad

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Zupy, Obiad

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Barszczyk:

  • 2 dag grzybów suszonych
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 75 dkg buraków czerwonych
  • 1 liść laurowy
  • 6 ziarenek pieprzu
  • 1 cebula
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • Cukier

Ciasto:

  • Sól
  • 1 szkl. mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła Łaciate

Farsz:

  • Sól i pieprz
  • 4 dag suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka bułki tartej
  • 1 żółtko

Przygotowanie

Barszczyk

Pokrojoną i opłukaną włoszczyznę , buraki i obraną cebulę zalać wodą. Dodać wywar z namoczonych grzybów i przyprawy. Gotować na małym ogniu 20 minut. Doprawić do smaku solą i cukrem. Pierożki podawać z barszczykiem czerwonym.



Ciasto

Do miski wsypać mąkę, dodać masło, jajko, szczyptę soli i 3 łyżki wody, zagnieść ciasto, wyrobić ciasto pierogowe. Odstawić na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować, kroić kwadraty 4x4cm.



Farsz

Grzyby umyć, włożyć do rondla, zalać 1 szkl. ciepłej wody, moczyć. Osączyć grzyby, przelewając wodę do innego naczynia. Na tłuszczu podsmażyć obraną i posiekaną cebulę i połowę grzybów. Dodać żółtko i tartą bułkę, doprawić. Rozłożyć farsz, lepić pierożki, dobrze zlepiać, by nie rozpadły się podczas gotowania. Gotować pierożki we wrzącej i osolonej wodzie ok.10 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.