Pierogi z malinami i brzoskwiniami

Autor:

Śnieżynka

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka rozpuszczonego masła Łaciate
  • 150 ml wody gazowanej
  • Sól

Dodatkowo:

  • 2-3 brzoskwinie
  • 1 szkl. malin
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki kisielu malinowego
  • Syrop klonowy

Przygotowanie

Krok 1

Z mąki, rozpuszczonego masła, żółtek, szczypty soli i wody gazowanej zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć miseczką i pozostawić na 20 minut, aby odpoczęło.



Krok 2

Brzoskwinie obrać, usunąć pestki, pokroić w kostkę, dodać maliny, cukier waniliowy i kisiel, wymieszać.



Krok 3

Ciasto rozwałkować, wyciąć krążki, ułożyć owoce, złożyć na pół i dokładnie zlepić brzegi. Wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować 2-3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową, włożyć na talerze, polać syropem klonowym.



Wskazówki

Pierogi można podawać z bitą śmietaną lub okraszone masłem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.