Z mąki, jajka, szczypty soli, oliwy i ciepłej wody zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć na pół godziny. Banana obrać, pokroić w kostkę. Ser włożyć do miski, rozetrzeć, dodać jajko, cukier waniliowy, cynamon, pokrojone rodzynki i skórkę pomarańczową, banana, wymieszać. Ciasto rozwałkować, pokroić w prostokąty. Na każdy włożyć porcje sera, złożyć na pół i dokładnie zlepić brzegi. Partami wkładać do wrzącej osolonej wody i gotować 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową, ułożyć na talerze, posypać cukrem trzcinowym lub polać zrumienionym masłem.
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Z mąki, jajka, szczypty soli, oliwy i ciepłej wody zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć na pół godziny.
Banana obrać, pokroić w kostkę.
Ser włożyć do miski, rozetrzeć, dodać jajko, cukier waniliowy, cynamon, pokrojone rodzynki i skórkę pomarańczową, banana, wymieszać.
Ciasto rozwałkować, pokroić w prostokąty. Na każdy włożyć porcje sera, złożyć na pół i dokładnie zlepić brzegi. Partami wkładać do wrzącej osolonej wody i gotować 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową, ułożyć na talerze, posypać cukrem trzcinowym lub polać zrumienionym masłem.
Dodaj komentarz