Pierogi z serem z mąki razowej

Autor:

Śnieżynka

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 2 szkl. mąki razowej pszennej
  • ⅔ szkl. ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka oliwy
  • Szczypta soli

Farsz:

  • 25 dag białego sera
  • 1 białko
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

Dodatkowo:

  • Masło Łaciate
  • Cukier,
  • Cynamon mielony
  • Sól

Przygotowanie

Ciasto

Do mąki dodać jajko, żółtko, oliwę, szczyptę soli i ciepłą wodę. Zagnieść elastyczne ciasto, zawinąć w folie i odłożyć na 15 minut.



Farsz

Ser włożyć do miski, rozgnieść widelcem, dodać białko, cukier, cukier waniliowy i cynamon, wymieszać.




Ciasto rozwałkować, wykrawać krążki, nakładać farsz i dokładnie zlepić brzegi. Wkładać do wrzącej, osolonej wody i gotować 4-5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową, polać usmażonym masłem, posypać cukrem i cynamonem, podawać.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.