Karkówka z egzotyczną nutką

Autor:

Śnieżynka

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg karkówki wieprzowej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka otartego majeranku
  • 3 łyżki oleju
  • Sól i pieprz do smaku
  • Papryka mielona

Przygotowanie

Krok 1

Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem, otartą skórką z pomarańczy, roztartym w dłoniach suszonym majerankiem, skropić sokiem z cytryny. Włożyć do naczynia żaroodpornego przykryć i odłożyć do lodówki na 2-3 godziny.



Krok 2

Następnie skropić olejem, oprószyć mieloną papryką, podlać odrobiną wody. Przykryć i włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika, piec około 70 minut, polewając od czasu do czasu powstałym sosem.



Wskazówki

Karkówkę pieczoną można podawać na zimno jako wędlinę lub na ciepło z sosem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.