Cielęcina w sosie chrzanowym

Cielęcina w aromatycznym sosie chrzanowym jest daniem prostym i eleganckim. Sos chrzanowy jest idealnym dodatkiem do mięsa cielęcego. Całość najlepiej smakuje z ziemniakami i surówką.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg karczku cielęcego,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżka pieprzu,
  • 3 łyżki majeranku,
  • 3 łyżki ziół prowansalskich,

Sos:

  • 1 łyżka chrzanu ostrego,
  • 3 łyżki śmietanki Łaciatej 18%,
  • 2 łyżki mąki,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżka pieprzu,
  • 1 pęczek szczypiorku

Dodatkowo:

  • ulubione warzywa

Przygotowanie

Krok 1

Dokładnie myjemy karczek cielęcy , po czym całe mięso nacieramy ziołami, solą, pieprzem i odstawiamy na 1 godzinę.



Krok 2

Nagrzewamy piekarnik na 200 stopni. Następnie zamarynowane mięso umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, które wstawiamy do piekarnika. Mięso pieczemy 90 minut.



Krok 3

Chrzan, śmietankę Łaciatą, mąkę i wodę mieszamy. Dodajemy sól i pieprz.



Krok 4

Następnie cielęcinę zalewamy sosem i pieczemy przez 30 min. Po upieczeniu karczek cielęcy kroimy w plastry, które polewamy sosem i przyozdabiamy szczypiorkiem. Podajemy z ziemniakami i surówką.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.