Cielęcina w aromatycznym sosie chrzanowym jest daniem prostym i eleganckim. Sos chrzanowy jest idealnym dodatkiem do mięsa cielęcego. Całość najlepiej smakuje z ziemniakami i surówką.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Dokładnie myjemy karczek cielęcy , po czym całe mięso nacieramy ziołami, solą, pieprzem i odstawiamy na 1 godzinę.
Nagrzewamy piekarnik na 200 stopni. Następnie zamarynowane mięso umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, które wstawiamy do piekarnika. Mięso pieczemy 90 minut.
Chrzan, śmietankę Łaciatą, mąkę i wodę mieszamy. Dodajemy sól i pieprz.
Następnie cielęcinę zalewamy sosem i pieczemy przez 30 min. Po upieczeniu karczek cielęcy kroimy w plastry, które polewamy sosem i przyozdabiamy szczypiorkiem. Podajemy z ziemniakami i surówką.
Dodaj komentarz