Osób: 12
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, dodać 10 dag mąki i odstawić w ciepłe miejsce.
Jajka i żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
Mąkę wsypać do miski, zrobić w niej dołek, dodać rozczyn oraz utarte jajka i wyrabiać, aż połączą się wszystkie składniki. Na końcu dodać oliwę, sól i dalej wyrabiać. Dobrze wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podrośnie przełożyć je do formy wysmarowanej i wysypanej bułka tartą, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 45 minut.
Po wystudzeniu wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.
Dodaj komentarz