Tania babka drożdżowa z cukrem pudrem

Autor:

Kamila O

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 60 dag mąki pszennej
  • 10 dag cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 1 szkl. mleka Łaciate
  • 3 dag drożdży
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • Szczypta soli
  • Cukier puder
  • Tłuszcz do formy,
  • Tarta bułka do formy

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, dodać 10 dag mąki i odstawić w ciepłe miejsce.



Krok 2

Jajka i żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.



Krok 3

Mąkę wsypać do miski, zrobić w niej dołek, dodać rozczyn oraz utarte jajka i wyrabiać, aż połączą się wszystkie składniki. Na końcu dodać oliwę, sól i dalej wyrabiać. Dobrze wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.



Krok 4

Gdy ciasto podrośnie przełożyć je do formy wysmarowanej i wysypanej bułka tartą, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 45 minut.



Krok 5

Po wystudzeniu wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.