Pierogi z wieprzowiną

Pyszne pierogi z wieprzowiną to potrawa lubiana przez każdego. Łatwa w przygotowaniu, doskonale znana każdemu z nas. Wymagają trochę czasu, jednak efekt to wynagradza.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Sezam

Bez laktozy

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Sezam

Bez laktozy


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 550 g mielonej wieprzowiny
  • 3 cebule dymki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 3 łyżki oleju
  • ¾ szklanki zimnej wody
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 gałązka rozmarynu

Przygotowanie

Krok 1

Obieramy cebulę i drobno siekamy, a następnie dodajemy do mięsa i dokładnie mieszamy. Mięso razem z cebulą doprawiamy do smaku przyprawami.



Krok 2

Przygotowujemy ciasto: mąkę umieszczamy w misce, do której dolewamy wodę i olej. Całość zagniatamy i wyrabiamy. Przygotowane ciasto odstawiamy na ok. 15 minut.



Krok 3

Z ciasta lepimy cienki wałek, który kroimy na ok. 40 plastrów. Każdy z plastrów wałkujemy na kształt małego koła. Na środku każdego z koła umieszczamy farsz, a następnie sklejamy poszczególne pierogi.



Krok 4

Pierogi gotujemy w garnku z wodą ok. 5 minut pod przykryciem, aż wypłyną na górę. Następnie na rozgrzanym na patelni oleju układamy ugotowane pierogi i smażymy ok. 1 minutę z każdej strony. Pierogi podajemy skropione olejem sezamowym i dekorujemy rozmarynem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.