Pyszne pierogi z wieprzowiną to potrawa lubiana przez każdego. Łatwa w przygotowaniu, doskonale znana każdemu z nas. Wymagają trochę czasu, jednak efekt to wynagradza.
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Gluten, Sezam
Bez laktozy
Obieramy cebulę i drobno siekamy, a następnie dodajemy do mięsa i dokładnie mieszamy. Mięso razem z cebulą doprawiamy do smaku przyprawami.
Przygotowujemy ciasto: mąkę umieszczamy w misce, do której dolewamy wodę i olej. Całość zagniatamy i wyrabiamy. Przygotowane ciasto odstawiamy na ok. 15 minut.
Z ciasta lepimy cienki wałek, który kroimy na ok. 40 plastrów. Każdy z plastrów wałkujemy na kształt małego koła. Na środku każdego z koła umieszczamy farsz, a następnie sklejamy poszczególne pierogi.
Pierogi gotujemy w garnku z wodą ok. 5 minut pod przykryciem, aż wypłyną na górę. Następnie na rozgrzanym na patelni oleju układamy ugotowane pierogi i smażymy ok. 1 minutę z każdej strony. Pierogi podajemy skropione olejem sezamowym i dekorujemy rozmarynem.
Dodaj komentarz