Pierożki warzywno-grzybowe

Autor:

Śnieżynka

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Soja

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Soja


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 35 dag mąki tortowej
  • ⅔ szkl. wody
  • ¼ szkl. musu z dyni
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól

Nadzienie:

  • 30 dag kapusty białej
  • 1 marchewka
  • 30-40 dag boczniaków
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • Sól
  • Pieprz
  • Sos sojowy

Dodatkowo:

  • Boczek wędzony
  • Cebula
  • Opcjonalnie oliwa lub smalec

Przygotowanie

Ciasto

Gorącą wodę wymieszać z musem z dyni i oliwą. Mąkę przesiać, zrobić wgłębienie, wsypać odrobinę soli, mieszając stopniowo wlewać wodę, zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić na 15-20 minut.



Nadzienie

Umytą kapustę razem z obraną marchewką ugotować na półmiękko w lekko osolonej wodzie, osączyć, ostudzić. Kapustę posiekać, a marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę i boczniaki drobno posiekać. Na rozgrzanej oliwie z masłem zeszklić cebulę, dodać boczniaki, podsmażyć. Następnie dodać kapustę i marchew, wymieszać i smażyć do odparowania wody. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.




Ciasto rozwałkować, pokroić w kwadraty, układać na foremce do lepienia pierogów, nakładać farsz i dokładnie zlepiać. Wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować 4-5 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową, wkładać na talerze. Podawać okraszone usmażonym boczkiem i cebulką.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.