Gorącą wodę wymieszać z musem z dyni i oliwą. Mąkę przesiać, zrobić wgłębienie, wsypać odrobinę soli, mieszając stopniowo wlewać wodę, zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić na 15-20 minut.
Umytą kapustę razem z obraną marchewką ugotować na półmiękko w lekko osolonej wodzie, osączyć, ostudzić. Kapustę posiekać, a marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę i boczniaki drobno posiekać. Na rozgrzanej oliwie z masłem zeszklić cebulę, dodać boczniaki, podsmażyć. Następnie dodać kapustę i marchew, wymieszać i smażyć do odparowania wody. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.
Ciasto rozwałkować, pokroić w kwadraty, układać na foremce do lepienia pierogów, nakładać farsz i dokładnie zlepiać. Wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować 4-5 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową, wkładać na talerze. Podawać okraszone usmażonym boczkiem i cebulką.
Dodaj komentarz