Muffiny cukiniowe

Wytrawne muffiny cukiniowe z serem to pyszna propozycja na letnią kolację. W taki sposób łatwo przemycić warzywa do dziecięcej diety. Dobrze smakują także na zimno, dlatego idealnie sprawdzą się w opcji na wynos do lunchboxa lub kosza piknikowego.

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Bez laktozy

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 średnie cukinie,
  • 1 cebula,
  • 2 jajka,
  • 100 g dipu śmietanowego z karmelizowaną cebulką i cheddarem typu crème fraiche
  • ½ szklanki mąki pszennej,
  • 100 g sera żółtego Gouda Mlekpol,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • sól i pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Cukinię zetrzeć na dużych oczkach tarki, przełożyć na sito i posolić. Odstawić na 10 minut, a następnie dokładnie odcisnąć z wody.



Krok 2

Piekarnik nagrzać do 180⁰C.



Krok 3

Zetrzeć ser. Cebulę pokroić w drobną kostkę.



Krok 4

W misce wymieszać cukinię, cebulę, ser. W drugiej misce roztrzepać jajka z dipem śmietanowym, proszkiem do pieczenia i ziołami prowansalskimi. Połączyć obie masy. Dodać mąkę, sól i pieprz.



Krok 5

Masę rozlać do silikonowych foremek na muffinki. Wstawić do piekarnika i piec około 20-25 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.