Składniki:

  • 1 kg pstrągów
  • 1 litr wina (najlepiej półwytrawne, jasne)
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 4 liście laurowe
  • ¼ łyżeczki szafranu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki masła Łaciate
  • sok z 1 cytryny lub limonki

Przygotowanie

Krok 1

Pstrągi oczyszczamy, dobrze płuczemy, osuszamy. Nacinamy skórkę i wkładamy w nią plasterki cytryny.



Krok 2

Do głębokiego rondla wlewamy wino. Dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy.



Krok 3

Przygotowujemy zasmażkę z masła i mąki. Rozprowadzamy odrobiną wody i dodajemy do wrzącego wina.



Krok 4

Pstrągi umieszczamy w rondlu z winem i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut. Po wyjęciu pstrąga skrapiamy sokiem z cytryny.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.