Pierś kurczaka pieczona w folii

Autor:

Ania321

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • ⅓ łyżeczki chili i pieprzu cayenne
  • ½ łyżeczki oregano suszonego
  • Kilka gałązek oregano świeżego
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Pierś z kurczaka dokładnie umyć i osuszyć. Położyć na folii aluminiowej.



Krok 2

Do oliwy dodać przyprawy i dokładnie wymieszać. Natrzeć mięso powstałą marynatą. Zawinąć i odstawić do lodówki na kilka godzin.



Krok 3

Na zamarynowanym mięsie położyć kilka gałązek świeżego oregano. Zawinąć folią do góry, aby w trakcie pieczenia nie wyciekły soki, które będą się wytapiać.



Krok 4

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 35 minut w temperaturze 180°C.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.