Kaczka zapiekana w sosie pomidorowym

Piersi kaczki zapiekane z pomidorami to wręcz wyśmienita potrawa, nadająca się zarówno na obiad, jak również na przyjęcia i imprezy. Warta wypróbowania.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 4 filety z kaczki
  • - 8 pomidorów
  • - 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 2 łyżki bazylii
  • - 4 łyżki oleju
  • - pęczek szparagów
  • - 12 ziemniaków

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 170 stopni. Pomidory obieramy ze skórek, kroimy w kostkę i dusimy na patelni z przecierem pomidorowym. Dodajemy sól, pieprz i bazylię.



Krok 2

Filety podsmażamy lekko na patelni z każdej strony.



Krok 3

Do naczynia żaroodpornego dodajemy połowę sosu pomidorowego, wkładamy filety i zalewamy drugą częścią sosu pomidorowego.



Krok 4

Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 35 minut. Podajemy z ziemniakami, szparagami i ziołami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.