Pierś z kaczki z pieczoną brukselką na sosie miso

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 400 g piersi z kaczki
  • 500 g brukselki

Marynata do brukselki:

  • 5 łyżek oliwy
  • 4 łyżki soku z pomarańczy
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • szczypta soli

Sos Miso:

  • 1-2 łyżki białego Miso
  • 1 łyżka majonezu
  • 80 ml śmietanki Łaciata 30 %
  • 1 łyżka śmietany Łaciata 18 %
  • 1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 1 łyżka posiekanej szalotki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz biały

Przygotowanie

Krok 1

Składniki na sos miso połącz i wstaw do lodówki.



Krok 2

Piekarnik rozgrzej do 200°C. Brukselkę oczyść i przekrój na pół. Składniki marynaty połączyć ze sobą i zalej nimi brukselkę. Przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez ok. 35-40 min.



Krok 3

Piersi z kaczki umyj, osusz, a następnie ostrym nożem natnij skórę w kratkę i ułóż na patelni skórą do dołu. Smaż na patelni przez 4 - 5 min, następnie obróć na drugą stronę, oprósz solą oraz pieprzem i smaż przez kolejne 3 - 4 min. Pierś owiń folią aluminiową i wstaw do piekarnika (200°C) na 5 - 6 min. Po tym czasie wyjmij, odczekaj 5 min, odwiń z folii i pokrój w plastry.



Krok 4

Składniki sosu zmiksuj przy pomocy blendera i umieść 2 - 3 łyżki sosu na talerzu, ułóż pierś z kaczki oraz brukselkę i podawaj. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.