Składniki na sos miso połącz i wstaw do lodówki.
Piekarnik rozgrzej do 200°C. Brukselkę oczyść i przekrój na pół. Składniki marynaty połączyć ze sobą i zalej nimi brukselkę. Przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez ok. 35-40 min.
Piersi z kaczki umyj, osusz, a następnie ostrym nożem natnij skórę w kratkę i ułóż na patelni skórą do dołu. Smaż na patelni przez 4 - 5 min, następnie obróć na drugą stronę, oprósz solą oraz pieprzem i smaż przez kolejne 3 - 4 min. Pierś owiń folią aluminiową i wstaw do piekarnika (200°C) na 5 - 6 min. Po tym czasie wyjmij, odczekaj 5 min, odwiń z folii i pokrój w plastry.
Składniki sosu zmiksuj przy pomocy blendera i umieść 2 - 3 łyżki sosu na talerzu, ułóż pierś z kaczki oraz brukselkę i podawaj. Smacznego!
Dodaj komentarz