Wytrawna tarta z cukinią na kruchym to ciekawa propozycja na obiad lub kolację. Sprawdzi się również na różnego rodzaju imprezach okolicznościowych czy imprezach. Jej wykonanie nie jest skomplikowane - tarta z pewnością uda się każdemu.
Danie: Kolacja, Obiad
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Zagnieść wszystkie składniki ciasta. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 180⁰C.
Formę do tarty lub tortownicę o średnicy 28 cm wysmarować masłem. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować. Wyłożyć ciastem formę, dno ponakłuwać. Wstawić do piekarnika i piec 15-20 minut.
Cukinie umyć i pokroić w plastry. Posypać tymiankiem, posolić i popieprzyć. Na patelni (najlepiej grillowej, ale może być też zwykła) rozgrzać odrobinę oliwy i przesmażyć cukinię po około 2 minuty z każdej strony. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Ser zetrzeć, około 20 g odłożyć. Resztę wymieszać w misce z roztrzepanymi jajkami, śmietanką i połową cukinii. Doprawić solą i pieprzem.
Masę wylać na podpieczony spód. Na górze ułożyć resztę cukinii i posypać odłożonym serem.
Wstawić do piekarnika i piec około 25-30 minut, do ścięcia masy.
Dodaj komentarz