Piersi kurczaka w sosie pomarańczowym

Atrakcyjna i odżywcza potrawa. Ciekawe walory smakowe w połączeniu z wartościami odżywczymi i zdrowotnymi tworzą gamę wysokowartościowego produktu.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 300 g piersi kurczaka
  • 1/2 kg marchewki
  • 3 duże pomarańcze
  • 3 łyżki śmietanki Łaciatej 30%
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • Gałązka rozmarynu

Przygotowanie

Krok 1

Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu. Marchew kroimy w plasterki i gotujemy.



Krok 2

Pomarańcze kroimy na pół. Z jednej połówki wyciskamy sok. Drugą połówkę kroimy na plasterki (będą do dekoracji). Z 2 pozostałych pomarańczy wyciskamy sok.



Krok 3

Piersi z kurczaka posypujemy solą i pieprzem, obsmażamy na patelni. Przekładamy na osobny talerz.



Krok 4

Do sosu powstałego ze smażenia dodajemy sok z pomarańczy i śmietankę Łaciatą. Przyprawiamy pieprzem i sokiem z cytryny. Wrzucamy przygotowane wcześniej cząstki pomarańczy i marchew. Powstałym sosem zalewamy piersi z kurczaka. Dusimy pod przykryciem 20 minut. Ozdabiamy rozmarynem i plasterkami pomarańczy.



Wskazówki

Surowego, przyprawionego kurczaka najlepiej włożyć do lodówki na kilka godzin, aby “przeszedł” przyprawami.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.