Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na cienkie talarki. Gotujemy w osolonej wodzie przez około 20 min. Ziemniaki mogą być lekko niedogotowane. Pora, brokuł i paprykę myjemy i drobno kroimy. W międzyczasie rozgrzewamy olej na patelni.
Warzywa smażymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem przez około 5 minut. W osobnym naczyniu przygotowujemy sos do zapiekanki - jogurt mieszamy z roztrzepanymi jajkami, gałką, solą i pieprzem. Następnie dodajemy suszone zioła. Nastawiamy piekarnik ( 180 stopni C góra-dół). Naczynie żaroodporne wysmarowujemy masłem. Na dnie ciasno układamy warstwę talarków ziemniaczanych. Doprawiamy szczyptą gałki i soli. Na ziemniaki wykładamy warstwę podsmażonych warzyw, dodajemy fasolkę i zalewamy 1/3 sosu. Układamy warstwy naprzemiennie aż do wypełnienia naczynia. Ostatnią warstwę zalewamy pozostałym sosem i posypujemy serem grana padano.
Zapiekankę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy około godziny (sprawdzając miękkość ziemniaków) początkowo pod przykryciem. Po 30 minutach ściągamy pokrywkę. Podajemy ze świeżymi ziołami i sosem jogurtowo-czosnkowym.
Dodaj komentarz