Rustykalna zapiekanka ziemniaczana z warzywami

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 500 g ziemniaków
  • - 1/2 brokułu
  • - 1 por
  • - 200 g fasolki szparagowej
  • - 1/2 czerwonej papryki
  • - 2 jajka
  • - 100 g sera grana padano
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • - łyżeczka suszonego tymianku
  • - łyżeczka gałki muszkatołowej
  • - łyżeczka suszonego oregano
  • - łyżeczka suszonej bazylii
  • - sól i pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na cienkie talarki. Gotujemy w osolonej wodzie przez około 20 min. Ziemniaki mogą być lekko niedogotowane. Pora, brokuł i paprykę myjemy i drobno kroimy. W międzyczasie rozgrzewamy olej na patelni.



Krok 2

Warzywa smażymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem przez około 5 minut. W osobnym naczyniu przygotowujemy sos do zapiekanki - jogurt mieszamy z roztrzepanymi jajkami, gałką, solą i pieprzem. Następnie dodajemy suszone zioła. Nastawiamy piekarnik ( 180 stopni C góra-dół). Naczynie żaroodporne wysmarowujemy masłem. Na dnie ciasno układamy warstwę talarków ziemniaczanych. Doprawiamy szczyptą gałki i soli. Na ziemniaki wykładamy warstwę podsmażonych warzyw, dodajemy fasolkę i zalewamy 1/3 sosu. Układamy warstwy naprzemiennie aż do wypełnienia naczynia. Ostatnią warstwę zalewamy pozostałym sosem i posypujemy serem grana padano.



Krok 3

Zapiekankę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy około godziny (sprawdzając miękkość ziemniaków) początkowo pod przykryciem. Po 30 minutach ściągamy pokrywkę. Podajemy ze świeżymi ziołami i sosem jogurtowo-czosnkowym.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.