Pikantne kofty wołowe z grilla

Autor:

Ania321

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 gram wołowiny
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
  • ¼ łyżeczki papryki ostrej mielonej
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ¾ łyżeczki soli himalajskiej
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 pęczek natki pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Wołowinę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i zmielić w maszynce.



Krok 2

Dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Wymieszać.



Krok 3

Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz wszystkie przyprawy (kolendrę ubić wcześniej w moździerzu). Wymieszać dokładnie rękami, aby mięso dobrze połączyło się z przyprawami.



Krok 4

Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i mieszać jeszcze przez chwilę. Przykryć pojemnik z mięsem i wstawić do lodówki na 2 godziny, aby się zamarynowało.



Krok 5

Z mięsa formować podłużne kotleciki, nabijać je na patyki do szaszłyków. Położyć na tacce i piec na mocno rozgrzanym grillu. W trakcie grillowania przekręcać mięso tak, by upiekło się równomiernie ze wszystkich stron.



Krok 6

Podawać na przykład z sosem tzatziki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.