Są pyszne, łatwe i genialne na każdą okazję! Można jeść je z najróżniejszymi dodatkami.
Danie: Kolacja, Obiad
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Blachę do pieczenia wyłóż folią aluminiową i spryskaj oliwą w sprayu.
Piersi z kurczaka umyj, oczyść i osusz. Pokrój na pół i rozbij na równą grubość.
W płytkiej misce wymieszaj bułkę tartą, tarty ser Jantar, paprykę, sól i czarny pieprz. W drugiej misce wymieszaj roztopione, przestudzone masło, białe wino, musztardę i zmiażdżony czosnek.
Każdą połówkę piersi kurczaka zanurzaj w roztopionym maśle, a następnie w mieszance bułki tartej. Mięso ma równomiernie pokryć się panierką.
Ułóż panierowanego kurczaka na blaszce. Wmasuj pozostałą mieszankę bułki tartej w mięso.
Piecz przez ok. 20 min, aż kurczak się upiecze. Termometr umieszczony na środku powinien wskazywać co najmniej 74°C.
Kurczaka podawaj z ulubionymi dodatkami oraz dipem śmietanowym. Smacznego!
Dodaj komentarz