Pizza chlebek

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 400 g mąki pszennej do pizzy 00,
  • 1 szklanka wody letniej około,
  • 2 dkg drożdży,
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej,
  • 1 łyżeczka przyprawy do pizzy,
  • 2 łyżki oliwy,
  • szczypta cukru,
  • olej do smażenia,

Farsz

  • 40 dkg sera Mozzarella Mlekpol
  • 30 dkg pieczarek,
  • 1 cebula czerwona,
  • 1 garść oliwek czarnych,
  • przyprawa do pizzy,
  • 100 g salami cienkie plastry,
  • 2/3 szklanki sosu pomidorowego,
  • sól, pieprz,
  • przyprawa do pizzy,
  • tymianek świeży

Przygotowanie

1.

Do miski przesiewam trzy łyżki mąki do pizzy, dodaję szczyptę cukru wody letniej tyle żeby zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odstawiam przykryty w ciepłe miejsce na 30 minut do podwojenia objętości. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól rozpuszczoną w wodzie, wlewam wodę stopniowo łączę mikserem i obserwuję jaką konsystencję ma ciasto. Na końcu dodaję oliwę, przyprawę do pizzy i wyrabiam ciasto tak długo aż będzie elastyczne. Jak jest za rzadkie dosypuję mąki, jak jest za gęste dodaję wody. Ciasto posypuję mąką z wierzchu, przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na półtorej godziny.



2.

Na stolnicy układam papier do pieczenia, smaruję go oliwą.Łatwiej wtedy zwiniemy roladę bo nie będzie się przyklejać do papieru. Rozciągam na papierze ciasto rękoma tworząc prostokąt o wymiarach 29* 50 cm.



3.

Ciasto smaruję sosem pomidorowym można też posmarować ketchupem, posypuję startym serem, układam plastry salami. Pieczarki pokroiłam drobno, i przesmażyłam na oliwie, posoliłam doprawiłam pieprzem, tymiankiem, odstawiłam do przestudzenia. Wyłożyłam na salami, dodałam pokrojoną drobno cebule czerwoną, oliwki pokrojone, posypałam przyprawą do pizzy. Roladę zwijam od krótszego boku. Nakłuwam w kilku miejscach patyczkiem.



4.

Wkładam razem z papierem do formy o wymiarach 30*11 cm i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 250 stopni, po czym zmniejszam na temp 220 stopni i piekę 15 minut, a potem zmniejszam na temp 180 stopni i piekę jeszcze 30 minut. Pizzę dobrze jest piec zawiniętą papierem, a pod koniec papier można podnieść.Podaję jeszcze ciepłą.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.