Przepyszna włoska pizza. Dzięki prostym składnikom znalazła wielu swoich zwolenników. Danie wegetariańskie idealnie wpiszę się w menu każdej imprezy.
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Wegetariańskie
Przygotować drożdże: rozpuścić w 2/3 szklanki ciepłej wody i wsypać cukier. Poczekać 10-15 min, aż drożdże urosną.
Połączyć mąkę, przygotowany rozczyn, oliwę, wodę oraz sól. Zagniatać ciasto przez kilka minut. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i odkładamy w ciepłe miejsce na kilkanaście minut.
Rozgrzać piekarnik do 200°C.
Rozgrzać piekarnik do 200°C.
Następnie przygotować sos do pizzy. Oliwę, rozgnieciony czosnek i pomidory wrzucić na dużą patelnię, doprawić solą i pieprzem. Dusić przez około 20 minut. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy. Wystudzony sos nakładać na ciasto.
Ułożyć dodatki na sosie: pokrojone w cienkie plasterki pieczarki oraz starta mozzarellę.
Piec około 20 minut.
Można podawać w zestawieniu z aromatyczną oliwą z oliwek.
Dodaj komentarz