Pizza Funghi

Przepyszna włoska pizza. Dzięki prostym składnikom znalazła wielu swoich zwolenników. Danie wegetariańskie idealnie wpiszę się w menu każdej imprezy.

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 1 łyżeczka cukru drobnego
  • 6-7 g suchych drożdży
  • 225-250 ml letniej wody
  • 325-350 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1, 5 łyżki oliwy z oliwek

Farsz:

  • 250-300 g pieczarek
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1, 5 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • mielony pieprz czarny
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 125-150 g sera mozzarella
  • świeże listki bazylii

Dodatkowo:

  • oliwa z oliwek

Przygotowanie

Krok 1

Przygotować drożdże: rozpuścić w 2/3 szklanki ciepłej wody i wsypać cukier. Poczekać 10-15 min, aż drożdże urosną.



Krok 2

Połączyć mąkę, przygotowany rozczyn, oliwę, wodę oraz sól. Zagniatać ciasto przez kilka minut. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i odkładamy w ciepłe miejsce na kilkanaście minut.



Krok 3

Rozgrzać piekarnik do 200°C.



Krok 4

Rozgrzać piekarnik do 200°C.



Krok 5

Następnie przygotować sos do pizzy. Oliwę, rozgnieciony czosnek i pomidory wrzucić na dużą patelnię, doprawić solą i pieprzem. Dusić przez około 20 minut. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy. Wystudzony sos nakładać na ciasto.



Krok 6

Ułożyć dodatki na sosie: pokrojone w cienkie plasterki pieczarki oraz starta mozzarellę.



Krok 7 

Piec około 20 minut.



Wskazówki

Można podawać w zestawieniu z aromatyczną oliwą z oliwek.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.