Wykwintne śniadanie do przygotowania w domu. Jajka z sosem holenderskim to idealne połączenie. Świetnie pasuje do świeżo wyciskanego soku lub kawy.
Danie: Śniadanie
Osób: 2
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Jajko kurze
Przygotowujemy sos holenderski. Masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Żółtka ubijamy na puszysto, dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz cały czas ubijając. Dodajemy stopniowo gorące rozpuszczone masło. Sos powinien mieć gęstą i puszystą konsystencję.
Do szerokiego rondla wlewamy wodę na wysokość około 4 cm, dodajemy ocet. Wodę zagotowujemy. Zmniejszamy ogień do małego. Jajka rozbijamy do małych miseczek oddzielnie. Wodę w garnku wprawiamy w wir i delikatnie wlewamy jajko, gotujemy przez 4 minuty. Z drugim robimy to samo. Jajka wyjmujemy łyżką cedzakową.
Pieczywo opiekamy w tosterze. Na każdą kromkę układamy liść sałaty, dwa plasterki pomidora, dwa plasterki ulubionej szynki. Delikatnie układamy jajko oraz polewamy całość przygotowanym sosem holenderskim. Dodajemy natkę pietruszki do dekoracji.
Dodaj komentarz