Tost z jajkiem po florencku

Wykwintne śniadanie do przygotowania w domu. Jajka z sosem holenderskim to idealne połączenie. Świetnie pasuje do świeżo wyciskanego soku lub kawy.

Danie: Śniadanie

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze

Danie: Śniadanie

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 2 jajka
  • - 1 łyżka octu winnego
  • - 2 kromki pieczywa
  • - 2 liście sałaty
  • - 4 plastry pomidora
  • - 4 plasterki szynki
  • - 2 gałązki natki pietruszki

Sos holenderski

  • - 2 żółtka
  • - 1 łyżeczka soku z cytryny
  • - 50 g masła
  • - ¼ łyżeczki soli
  • - ¼ białego pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Przygotowujemy sos holenderski. Masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Żółtka ubijamy na puszysto, dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz cały czas ubijając. Dodajemy stopniowo gorące rozpuszczone masło. Sos powinien mieć gęstą i puszystą konsystencję.



Krok 2

Do szerokiego rondla wlewamy wodę na wysokość około 4 cm, dodajemy ocet. Wodę zagotowujemy. Zmniejszamy ogień do małego. Jajka rozbijamy do małych miseczek oddzielnie. Wodę w garnku wprawiamy w wir i delikatnie wlewamy jajko, gotujemy przez 4 minuty. Z drugim robimy to samo. Jajka wyjmujemy łyżką cedzakową.



Krok 3

Pieczywo opiekamy w tosterze. Na każdą kromkę układamy liść sałaty, dwa plasterki pomidora, dwa plasterki ulubionej szynki. Delikatnie układamy jajko oraz polewamy całość przygotowanym sosem holenderskim. Dodajemy natkę pietruszki do dekoracji.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.