Danie idealnie nadaje się na spotkania z przyjaciółki lub kolacje we dwoje. Tradycyjna włoska pizza podana ze świeżą bazylią oraz aromatyczną oliwą świetnie sprawdzi się przy każdej okazji. Smak pizzy urozmaici aromatyczne zielone pesto!
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Wegetariańskie
Przygotować drożdże: rozpuścić w 2/3 kubka wody i wsypać cukier. Połączyć mąkę, przygotowany rozczyn, oliwę oraz sól. Zagniatamy puszyste ciasto. Gotowe ciasto odkładamy w ciepłe miejsce.
Nastawiamy piekarnik na 250°C. Przygotować dodatki do pizzy: pokroić pomidory bardzo drobno oraz zetrzeć mozzarellę.
Blachę posypać mąką. Uformować z ciasta placek o grubości ok. 0,5cm i umieścić go na blaszy. Pamiętajmy o zagięciu brzegów ciasta.
Gotowy placek posmarować oliwą, ułożyć na nim pomidory oraz starty ser.
Piec około 15 minut bez termooobiegu.
Po wyjęciu z pieca pizzę posmarować zielonym pesto.
Przed podaniem, na pizzy umieścić kilka listków świeżej bazylii.
Dodaj komentarz