Pizza Margheritta z zielonym pesto

Danie idealnie nadaje się na spotkania z przyjaciółki lub kolacje we dwoje. Tradycyjna włoska pizza podana ze świeżą bazylią oraz aromatyczną oliwą świetnie sprawdzi się przy każdej okazji. Smak pizzy urozmaici aromatyczne zielone pesto!

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 400 g mąki pszennej
  • - 3 - 4 łyżki oliwy z oliwek
  • - 25 g drożdży
  • - woda
  • - łyżeczka cukru
  • - szczypta soli
  • - 3 duże lub 4 małe pomidory
  • - 200g Mozzarelli Mlekpol w kostce
  • - 2 łyżki zielonego pesto
  • - kilka listków świeżej bazylii
  • - oliwa z oliwek

Przygotowanie

Krok 1

Przygotować drożdże: rozpuścić w 2/3 kubka wody i wsypać cukier. Połączyć mąkę, przygotowany rozczyn, oliwę oraz sól. Zagniatamy puszyste ciasto. Gotowe ciasto odkładamy w ciepłe miejsce.



Krok 2

Nastawiamy piekarnik na 250°C. Przygotować dodatki do pizzy: pokroić pomidory bardzo drobno oraz zetrzeć mozzarellę.



Krok 3

Blachę posypać mąką. Uformować z ciasta placek o grubości ok. 0,5cm i umieścić go na blaszy. Pamiętajmy o zagięciu brzegów ciasta.



Krok 4

Gotowy placek posmarować oliwą, ułożyć na nim pomidory oraz starty ser.



Krok 5

Piec około 15 minut bez termooobiegu.



Krok 6

Po wyjęciu z pieca pizzę posmarować zielonym pesto.



Wskazówki

Przed podaniem, na pizzy umieścić kilka listków świeżej bazylii.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.