Przepis na mięsną pizzę. Sycące danie dla zwolenników wytrawnych smaków. Polecana jako posiłek główny lub kolację.
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Z mąki, drożdży, oliwy, soli i ciepłej wody wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Boczek i oliwki kroimy w cienkie plasterki. Kiełbasę kroimy w kostkę. Mozzarellę kroimy w plastry.
Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C. Po wyrośnięciu ciasta, formujemy z niego okrągły placek i pokrywamy go sosem pomidorowym.
Na gotowym placku rozkładamy mozzarellę, całość pokrywamy plastrami boczku. Wierzch posypujemy kiełbasą oraz oliwkami.
Pieczemy około 15-20 minut. Po wyjęciu z pieca ozdabiamy świeżą natką pietruszki.
Gotowe danie podajemy razem z oliwą z oliwek.
Dodaj komentarz