Pizza mięsna

Przepis na mięsną pizzę. Sycące danie dla zwolenników wytrawnych smaków. Polecana jako posiłek główny lub kolację.

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie:

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 150 ml ciepłej wody
  • 7 g drożdży suchych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/3 łyżeczki soli

Dodatki:

  • sos pomidorowy
  • 200 g sera mozzarella
  • 150 g wędzonego boczku
  • 1 kiełbasa
  • 10 czarnych oliwek
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie

Krok 1

Z mąki, drożdży, oliwy, soli i ciepłej wody wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.



Krok 2

Boczek i oliwki kroimy w cienkie plasterki. Kiełbasę kroimy w kostkę. Mozzarellę kroimy w plastry.



Krok 3

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C. Po wyrośnięciu ciasta, formujemy z niego okrągły placek i pokrywamy go sosem pomidorowym.



Krok 4

Na gotowym placku rozkładamy mozzarellę, całość pokrywamy plastrami boczku. Wierzch posypujemy kiełbasą oraz oliwkami.



Krok 5

Pieczemy około 15-20 minut. Po wyjęciu z pieca ozdabiamy świeżą natką pietruszki.



Wskazówki

Gotowe danie podajemy razem z oliwą z oliwek.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.