Wołowe kotlety cebulowe z kremem musztardowym

Pyszne danie dla całej rodziny. Rewelacyjny smak i jeszcze lepszy aromat. Mięciutkie, soczyste mięso wołowe, z cebulą i kremem musztardowym poruszy nawet najbardziej wymagające podniebienie. No i ten zapach! Idealnie pasuje do ziemniaków w mundurkach.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 500 g mięsa wołowego dobrej jakości
  • - 2 łyżki pieprzu czarnego
  • - 4 łyżki oleju
  • - 1 łyżka musztardy
  • - 6 cebul
  • - 1 ząbek czosnku

Krem musztardowy:

  • - 200 g Śmietanki Łaciatej 18%
  • - 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • - 1 łyżka pieprzu czarnego
  • - 10 świeżych liści bazylii

Przygotowanie

Krok 1

Myjemy dokładnie mięso, kroimy na plastry i przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażymy na nim kotlety z obu stron przez ok. 3 minuty.



Krok 2

Podsmażone kotlety zdejmujemy z patelni i smarujemy musztardą, a następnie umieszczamy w formie do zapiekanek. Obieramy cebulę i kroimy w krążki. Do pozostałego na patelni tłuszczu dodajemy resztę oleju i szklimy na nim cebulę, doprawiając solą i pieprzem



Krok 3

Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Na formę układamy cebulę, po czym umieszczamy ją w piekarniku. Całość pieczemy w temperaturze ok. 190 C przez godzinę



Krok 4

Mieszamy śmietankę Łaciatą z ostrą musztardą, przyprawiamy solą i pieprzem. Liście bazylii dokładnie myjemy i osuszamy, po czym drobno kroimy i dodajemy do sosu. Mięso podajemy z sosem i ulubioną surówką



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.