Drożdże rozpuścić w cukrze. Do mąki wlać lekko podgrzaną maślankę i rozpuszczone drożdże, wyrabiać około 5 minut.
Następnie dodać sól, siemię, smażoną cebulkę i oliwę. Wyrabiać przez kolejne 5 minut.
Ciasto przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Na oleju zeszklić pokrojoną w piórka cebulę. Następnie wsypać posiekane pieczarki i smażyć do odparowania płynu. Połączyć z koncentratem pomidorowym, dodać przyprawę do pizzy, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć na deskę, przerobić, uformować krążek. Ułożyć na blaszce, pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut. Następnie posypać żółtym serem i wyłożyć przygotowany farsz.
Na wierzchu ułożyć pokrojoną w plasterki kiełbasę i ser mozzarella, oprószyć ostrą mieloną papryką.
Włożyć do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec około 12-15 minut.
Dodaj komentarz