Pizza na maślance

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 400 ml maślanki
  • 3 dag świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki podsmażanej cebuli
  • 2 łyżki oliwy

Dodatki:

  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 15-20 dag pieczarek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka przyprawy do pizzy
  • 5-10 dag kiełbasy szynkowej
  • 1 kulka mozzarelli
  • 2-5 dag sera żółtego startego
  • Papryka mielona ostra
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

Ciasto

Drożdże rozpuścić w cukrze. Do mąki wlać lekko podgrzaną maślankę i rozpuszczone drożdże, wyrabiać około 5 minut.






Następnie dodać sól, siemię, smażoną cebulkę i oliwę. Wyrabiać przez kolejne 5 minut.






Ciasto przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.





Farsz:

Na oleju zeszklić pokrojoną w piórka cebulę. Następnie wsypać posiekane pieczarki i smażyć do odparowania płynu. Połączyć z koncentratem pomidorowym, dodać przyprawę do pizzy, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.






Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć na deskę, przerobić, uformować krążek. Ułożyć na blaszce, pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut. Następnie posypać żółtym serem i wyłożyć przygotowany farsz.






Na wierzchu ułożyć pokrojoną w plasterki kiełbasę i ser mozzarella, oprószyć ostrą mieloną papryką.






Włożyć do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec około 12-15 minut.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.