Pizza z parówkami

Autor:

Śnieżynka

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 30 dag mąki pszennej
  • 3 dag drożdży
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 100 ml ciepłej wody
  • 50 ml mleka Łaciate
  • 1 żółtko

Dodatkowo:

  • 5 parówek
  • 2-3 łyżki ketchupu
  • zioła prowansalskie
  • 15 dag startego żółtego sera
  • ½ małej cebuli czerwonej
  • 3-4 pieczarki
  • 10 dag wędzonego i parzonego boczku

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże pokruszyć, wymieszać z cukrem i ciepłym mlekiem z wodą, wsypać 2-3 łyżki mąki zamieszać, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.



Krok 2

Do wyrośniętego rozczynu dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić, pozostawić w ciepłym miejscu na 15 minut.



Krok 3

Następnie ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.



Krok 4

Brzegiem ciasta ułożyć parówki bez osłonek, zawinąć ciastem.



Krok 5

Środek ciasta posmarować ketchupem, posypać ziołami, odrobiną żółtego sera i posiekaną cebulą. Ułożyć pieczarki i plasterki boczku, posypać pozostałym serem.



Krok 6

Zawinięte ciastem parówki, pokroić na 1,5 cm kawałki i odwinąć parówką do góry. Pizzę włożyć do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec około 15 minut.



Wskazówki

Pizzę podawać z sosem czosnkowym lub ketchupem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.