Pizza dla zwolenników mocnych smaków. Jeśli lubisz pikantne danie, koniecznie wypróbuj ten przepis.
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Drożdże rozkruszamy i wrzucamy do miski. Następnie posypujemy je cukrem i 1 łyżką mąki, zalewamy ciepła wodą. Odstawiamy na 15 minut. Do miski wrzucamy pozostałe składniki na ciasto. Mieszamy łyżką, następnie wyrabiamy rękoma przez kilkanaście minut. Tak przygotowane ciasto odkładamy pod przykryciem do wyrośnięcia na godzinę.
Nastawiamy piekarnik na 220 stopni C. Passatę przyprawiamy oregano.
Z gotowego ciasta formujemy dwa okrągłe placki. Smarujemy je przygotowanym sosem.
Mozzarellę ścieramy i układamy ją na sosie pomidorowym. Następnie rozkładamy plastry pepperoni. Papryczki chili kroimy w cienkie plasterki (usuwamy nasionka) i układamy je na pizzy.
Pieczemy 15 minut. Możemy udekorować listkami bazylii.
Jeśli lubimy bardzo ostre potrawy to możemy dodać również nasionka chili do pizzy.
Dodaj komentarz