Masz niespodziewanych gości? Ciasto francuskie sprawdzi się idealnie, na szybki deser. Jabłka w formie różyczek zachwycą nie tylko smakiem, ale i wyglądem.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 6
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze
Nastawiamy piekarnik na 190 °C. Ciasto francuskie zwinięte w rulon kroimy na około 1,5cm paski. Jabłka kroimy na cieniutkie plasterki.
Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. Układamy plasterki jabłek, tak by każdy kawałek wystawał ok. 1 cm nad ciastem.Oprószamy cukrem i cynamonem. Zawijamy ciasto z jabłkami w rulon.
Układamy gotowe różyczki na blaszce i smarujemy jajkiem. Pieczemy 20 min w temperaturze 190 °C. Możemy podawać z żurawiną albo innymi owocami. Dobrze smakują również ze świeżą bitą śmietaną. Smacznego!
Dodaj komentarz