Masz niespodziewanych gości? Ciasto francuskie sprawdzi się idealnie na szybki deser. Nasze słodkie różyczki zachwycą Cię nie tylko smakiem, ale i wyglądem.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 6
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze
Nastaw piekarnik na 190°C. Ciasto francuskie pokrój na około 1,5 cm paski. Jabłka obierz i pokrój na cieniutkie plasterki.
Ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem. Ułóż plasterki jabłek tak, aby każdy kawałek wystawał ok. 1 cm nad ciastem. Oprósz cukrem i cynamonem. Zawiń każdy pasek ciasta z jabłkami w rulon.
Ułóż gotowe różyczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch każdej różyczki posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz 20 min. Różyczki możesz podać z żurawiną albo innymi owocami. Dobrze smakują również ze świeżą bitą śmietaną. Smacznego!
Dodaj komentarz