Różyczki z ciasta francuskiego

Masz niespodziewanych gości? Ciasto francuskie sprawdzi się idealnie, na szybki deser. Jabłka w formie różyczek zachwycą nie tylko smakiem, ale i wyglądem.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 6

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 6

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 ciasto francuskie
  • - 2 jabłka
  • - 1 jajko
  • - cukier
  • - cynamon
  • - 1 jajko
  • - 0,5l wody
  • - żurawina (do podania)

Przygotowanie

Krok 1


Nastawiamy piekarnik na 190 °C. Ciasto francuskie zwinięte w rulon kroimy na około 1,5cm paski. Jabłka kroimy na cieniutkie plasterki.



Krok 2

Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. Układamy plasterki jabłek, tak by każdy kawałek wystawał ok. 1 cm nad ciastem.Oprószamy cukrem i cynamonem. Zawijamy ciasto z jabłkami w rulon.



Krok 3

Układamy gotowe różyczki na blaszce i smarujemy jajkiem. Pieczemy 20 min w temperaturze 190 °C. Możemy podawać z żurawiną albo innymi owocami. Dobrze smakują również ze świeżą bitą śmietaną. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.