Różyczki z ciasta francuskiego

Masz niespodziewanych gości? Ciasto francuskie sprawdzi się idealnie na szybki deser. Nasze słodkie różyczki zachwycą Cię nie tylko smakiem, ale i wyglądem.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 6

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 6

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 ciasto francuskie
  • 2 jabłka
  • 1 jajko
  • cukier
  • cynamon
  • 1 jajko
  • żurawina

Przygotowanie

Krok 1

Nastaw piekarnik na 190°C. Ciasto francuskie pokrój na około 1,5 cm paski. Jabłka obierz i pokrój na cieniutkie plasterki.



Krok 2

Ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem. Ułóż plasterki jabłek tak, aby każdy kawałek wystawał ok. 1 cm nad ciastem. Oprósz cukrem i cynamonem. Zawiń każdy pasek ciasta z jabłkami w rulon.



Krok 3

Ułóż gotowe różyczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch każdej różyczki posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz 20 min. Różyczki możesz podać z żurawiną albo innymi owocami. Dobrze smakują również ze świeżą bitą śmietaną. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.