Pizza pszenno-gryczana

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 0,5 szkl. mąki razowej, gryczanej
  • 350 ml kefiru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2,5 dag świeżych drożdży
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka posiekanego czosnku niedźwiedziego

Dodatkowo:

  • 3 łyżki ketchupu z ziołami
  • 10 dag startego żółtego sera
  • 1 opakowanie sera camembert
  • 20 plasterków salami
  • 4-5 szt. suszonych pomidorów
  • 5 dag boczku wędzonego
  • 0,5 cebuli

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże wymieszać z cukrem, pozostawić w ciepłym miejscu na 10 minut. Mąkę pszenną i mąkę gryczaną razem wymieszać, połączyć z kefirem i rozczynem drożdżowym, wyrabiać około 5 minut.





Krok 2

Pod koniec wyrabiania dodać drobno posiekany czosnek niedźwiedzi i olej. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.





Krok 3

Boczek pokroić w słupki, podsmażyć na patelni. Z ciasta uformować pizzę, włożyć na blaszkę, przykryć i odłożyć na kilka minut ( duża blaszka z piekarnika) Następnie posmarować ketchupem, posypać odrobiną żółtego sera, ułożyć podsmażony boczek, salami i pokrojone suszone pomidory.





Krok 4

Wierzch posypać cebulą posiekaną w piórka, resztą żółtego sera i pokrojonym serem Camembert. Pizzę wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec około 12-15 minut.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.