Nietypowe danie, które zaskoczy wszystkich gości. Podsmażanki z tuńczykiem to potrawa smaczna, niezwykle zdrowa i pożywna. Danie idealnie nadaje się na specjalne okazje.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Gluten, Jajko kurze
Bez laktozy
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, a następnie przeciskamy przez praskę. Dodajemy żółtka, obie mąki i wyrobiamy ciasto.
Przygotowujemy farsz: ryż wsypujemy do garnka, zalewamy 1½ szklanki wody i gotujemy przez 15 minut, a następnie odcedzamy.Tuńczyka przekładamy do miski, odsączamy z nadmiaru oleju i łączymy z ryżem.
Z ciasta odrywamy niewielkie porcje i spłaszczamy łyżką. Na każdą porcję nakładamy farsz, a brzegi zlepiamy i formujemy kule. Gotujemy przez 5 minut w osolonej wodzie.
Po ostudzeniu podsmażamy na złoty kolor na głębokim oleju.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
KuchniaMniam
Opublikowany: 2018-11-23 12:57:00
Ciekawy pomysł!
Odpowiedz