Podsmażanki z tuńczykiem

Nietypowe danie, które zaskoczy wszystkich gości. Podsmażanki z tuńczykiem to potrawa smaczna, niezwykle zdrowa i pożywna. Danie idealnie nadaje się na specjalne okazje.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Bez laktozy

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Bez laktozy


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • ¾ szklanki ryżu
  • 1 łyżeczka soli
  • 6 łyżek oleju

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, a następnie przeciskamy przez praskę. Dodajemy żółtka, obie mąki i wyrobiamy ciasto.



Krok 2

Przygotowujemy farsz: ryż wsypujemy do garnka, zalewamy 1½ szklanki wody i gotujemy przez 15 minut, a następnie odcedzamy.Tuńczyka przekładamy do miski, odsączamy z nadmiaru oleju i łączymy z ryżem.



Krok 3

Z ciasta odrywamy niewielkie porcje i spłaszczamy łyżką. Na każdą porcję nakładamy farsz, a brzegi zlepiamy i formujemy kule. Gotujemy przez 5 minut w osolonej wodzie.



Krok 4

Po ostudzeniu podsmażamy na złoty kolor na głębokim oleju.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

KuchniaMniam

Opublikowany: 2018-11-23 12:57:00

Ciekawy pomysł!

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.