Pizza Salami

Pizza dla miłośników salami. Klasyczne dodatki podkreślają wyrazisty smak salami. Polecana szczególnie przy spotkaniach ze znajomymi jak i romantycznym wieczorze we dwoje.

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie:

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • ⅔ szklanka ciepłej wody
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Dodatki:

  • 1 sos pomidorowy
  • 4 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 kulki mozzarelli
  • 30 dag pieczarek
  • 10 dag salami
  • sól i pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Rozpuścić w ciepłej wodzie drożdże i cukier. Następnie dodać 2 łyżki mąki. Pozostawić przygotowany rozczyn na 15 minut.



Krok 2

Połączyć mąkę, przygotowany rozczyn, oliwę, wodę oraz sól. Zagniatać ciasto przez kilka minut, aż uzyskamy jednolitą, miekką masę. Przygotowane ciasto odłożyć w ciepłe miejsce na godzinę.



Krok 3

Blachę natłuścić. Uformować z ciasta placek o grubości ok. 0,5 cm i umieścić go na blaszy.



Krok 4

Sos pomidorowy przyprawić solą, pieprzem i oregano. Pieczarki, mozzarelle i salami pokroić w cienkie plasterki.



Krok 5

Rozprowadzić przygotowany sos pomidorowy na cieście. Następnie ułożyć na całości plasterki mozzarelli, pieczarek, oraz salami.



Krok 6 

Piec do zrumienienia około 15 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.