Pizza dla miłośników salami. Klasyczne dodatki podkreślają wyrazisty smak salami. Polecana szczególnie przy spotkaniach ze znajomymi jak i romantycznym wieczorze we dwoje.
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Rozpuścić w ciepłej wodzie drożdże i cukier. Następnie dodać 2 łyżki mąki. Pozostawić przygotowany rozczyn na 15 minut.
Połączyć mąkę, przygotowany rozczyn, oliwę, wodę oraz sól. Zagniatać ciasto przez kilka minut, aż uzyskamy jednolitą, miekką masę. Przygotowane ciasto odłożyć w ciepłe miejsce na godzinę.
Blachę natłuścić. Uformować z ciasta placek o grubości ok. 0,5 cm i umieścić go na blaszy.
Sos pomidorowy przyprawić solą, pieprzem i oregano. Pieczarki, mozzarelle i salami pokroić w cienkie plasterki.
Rozprowadzić przygotowany sos pomidorowy na cieście. Następnie ułożyć na całości plasterki mozzarelli, pieczarek, oraz salami.
Piec do zrumienienia około 15 minut.
Dodaj komentarz