Pieczone rzodkiewki

Pyszna i bardzo zdrowa przekąska, idealna do obiadu lub na lekką kolację.

Lubisz pieczone warzywa? Zobacz jak łatwo przygotujesz pieczone marchewki w miodowej glazurze.

Z pozostałych liści rzodkiewki możesz przygotować pesto. ➡️ >klik<

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 pęczki rzodkiewek
  • 2 łyżki masła Mazurski Smak
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1 szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • 1 garść natki pietruszki lub szczypiorku

Przygotowanie

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 180°C (bez termoobiegu).



Krok 2

Rzodkiewki umyj, odetnij liście (możesz je dodać do zupy jarzynowej lub zrobić z nich pesto).



Krok 3

Przekrój rzodkiewki na pół i przełóż do miski. Wlej przestudzone i rozpuszczone masło, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól morską oraz pieprz. Wymieszaj dokładnie.



Krok 4

Połówki rzodkiewek przełóż do naczynia żaroodpornego układając je płaską stroną do dołu. Wstaw warzywa do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 15 -20 minut (w zależności od wielkości warzyw). Wyjmij jedną rzodkiewkę i spróbuj.

Jeśli wolisz, aby rzodkiewki były całkowicie miękkie, piecz je dodatkowe 10 minut.

Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.