Pyszna i bardzo zdrowa przekąska, idealna do obiadu lub na lekką kolację.
Lubisz pieczone warzywa? Zobacz jak łatwo przygotujesz pieczone marchewki w miodowej glazurze.
Z pozostałych liści rzodkiewki możesz przygotować pesto. ➡️ >klik<
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Wegetariańskie
Fit
Bez glutenu
Rozgrzej piekarnik do 180°C (bez termoobiegu).
Rzodkiewki umyj, odetnij liście (możesz je dodać do zupy jarzynowej lub zrobić z nich pesto).
Przekrój rzodkiewki na pół i przełóż do miski. Wlej przestudzone i rozpuszczone masło, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól morską oraz pieprz. Wymieszaj dokładnie.
Połówki rzodkiewek przełóż do naczynia żaroodpornego układając je płaską stroną do dołu. Wstaw warzywa do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 15 -20 minut (w zależności od wielkości warzyw). Wyjmij jedną rzodkiewkę i spróbuj.
Jeśli wolisz, aby rzodkiewki były całkowicie miękkie, piecz je dodatkowe 10 minut.
Smacznego!
Dodaj komentarz