Pieczone rzodkiewki

Pyszna i bardzo zdrowa przekąska, idealna do obiadu lub na lekką kolację. Lubisz pieczone warzywa? Zobacz jak łatwo przygotujesz pieczone marchewki w miodowej glazurze.

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 pęczki świeżych, dojrzałych rzodkiewek
  • 2 łyżki roztopionego masła Mazurski Smak
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki soli morskiej
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • garść świeżej natki pietruszki lub szczypiorku

Przygotowanie

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180°C (bez termoobiegu).
Rzodkiewki umyj, odetnij liście (możesz je dodać do zupy jarzynowej lub zrobić z nich pesto).
Przekrój rzodkiewki na pół i przełóż do miski. Wlej przestudzone i rozpuszczone masło, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól morską oraz pieprz. Wymieszaj dokładnie.
Połówki rzodkiewek przełóż do naczynia żaroodpornego układając je płaską stroną do dołu. Wstaw warzywa do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 15 -20 minut (w zależności od wielkości warzyw). Wyjmij jedną rzodkiewkę i spróbuj. Jeśli wolisz, aby rzodkiewki były całkowicie miękkie, piecz je dodatkowe 10 minut. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.