Pizza z brokułem i kalarepą

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 35 dag mąki pszennej
  • 2 dag drożdży
  • 100 ml mleka Łaciate
  • 100 ml wody gazowanej
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka przyprawy do pizzy
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła Łaciate
  • 0,5 łyżeczki soli

Dodatki:

  • 2 kalarepki młode
  • ¼ brokułu
  • 5 dag boczku parzonego
  • 2 parówki
  • 5-6 pomidorków koktajlowych
  • 1 kulka mozzarelli
  • 2 łyżki kukurydzy konserwowej

Sos czosnkowy:

  • 1 łyżka gęstej śmietany Łaciata 30%
  • 2 łyżki majonezu light
  • 1 ząbek czosnku
  • Pieprz do smaku

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże wymieszać z cukrem i ciepłym mlekiem, pozostawić do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu wlać letnią wodę gazowaną, dodać rozpuszczone, ostudzone masło, sól i mąkę. Wyrabiać około 8-10 minut.





Krok 2

Pod koniec do ciasta dodać przyprawę do pizzy, wymieszać. Następnie uformować pizzę, ułożyć na przygotowanej blaszce, przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce.





Krok 3

W międzyczasie przygotować sos. Majonez wymieszać ze śmietaną i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przyprawić do smaku, wymieszać.





Krok 4

Pokrojoną w słupki obraną kalarepkę i podzielony na różyczki brokuł ugotować w osolonej wodzie. Przygotowane ciasto posmarować sosem i wyłożyć kalarepkę z brokułem.





Krok 5

Wierzch posypać osączoną kukurydzą, ułożyć pokrojony boczek, parówki, pomidorki i ser.





Krok 6

Wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec około 15 minut.





Wskazówki

Pizzę zamiast sosem czosnkowym można posmarować ketchupem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.