Wyjątkowa pizza z serkiem mascarpone, czarnymi oliwkami i pieczonym łososiem. Śmietankowy sos do pizzy sprawi, że będzie ona delikatna w smaku. Danie dla zwolenników włoskiej kuchni i smaku łososia. Idealne na lunch czy kolację w gronie najbliższych.
Osób: 6
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Ze śmietanką
W pierwszym kroku przyrządzamy ciasto. Zajmie
nam to najwięcej czasu. Do mąki dodajemy sól,
cukier, drożdże i oliwę. Zalewamy całość ciepłą
wodą i wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto dzielimy
na dwie mniejsze lub jedną większą kulkę.
Formujemy okrągłe placki pożądanej wielkości i
układamy na blaszce posmarowanej cienką
warstwą oliwy.
Nastawiamy piekarnik na 200°C. Śmietankę
Łaciatą łączymy razem z oliwą i startym żółtym
serem.
Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i ziołami
prowansalskimi. Smarujemy cienką
warstwą sosu
wcześniej przygotowane ciasto.
Następnie rozkładamy na pizzy pokrojony w
kostkę ser Cheddar i plasterki oliwek. Na każdy
kawałek pizzy nakładamy łososia pokrojonego
w mniejsze części. Tak przygotowaną pizzę
pieczemy 15 minut.
Po wyjęciu z pieca na każdy plasterek łososia
nakładamy łyżeczką ser mascarpone.
Pizzę przed podaniem posypujemy świeżym tymiankiem. Podajemy razem z oliwą z oliwek.
Dodaj komentarz