Quiche ze szparagami w boczku i pomidorkami cherry

Quiche to danie wywodzące się z Francji. Pod tą tajemniczą nazwą kryje się tarta na kruchy spodzie z wytrawnym nadzieniem na bazie masy jajeczno-śmietanowej. Quiche w wersji z zielonymi szparagami, boczkiem i pomidorkami cherry to znakomita propozycja na obiad lub kolację.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Kruchy spód:

  • - 240 g mąki pszennej
  • - 120 g zimnego masła Łaciate
  • - 1 żółtko
  • - ½ łyżeczki soli

Nadzienie:

  • - ½ pęczka zielonych szparagów
  • - 50 g wędzonego boczku w plastrach
  • - kilka pomidorków cherry
  • - 4 jajka
  • - 100 ml śmietanki Łaciatej 30%
  • - 150 g żółtego sera Gouda Mlekpol
  • - sól i pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Zagnieść wszystkie składniki ciasta. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut.



Krok 2

Piekarnik nagrzać do 200⁰C.



Krok 3

Formę do tarty lub tortownicę o średnicy 28 cm wysmarować masłem. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować. Wyłożyć ciastem formę, dno ponakłuwać. Wstawić do piekarnika i piec 10 minut.



Krok 4

Szparagi umyć i osuszyć. Usunąć zdrewniałe końce. Każdy szparag owinąć boczkiem. Odłożyć.



Krok 5

Ser zetrzeć. Wymieszać w misce ze śmietanką i jajkami. Posolić i popieprzyć.



Krok 6

Wyjąć spód z piekarnika. Zmniejszyć temperaturę do 160⁰C.



Krok 7

Na spód wylać masę serową. Następnie położyć szparagi owinięte boczkiem i pomidorki cherry.



Krok 8

Wstawić do piekarnika i piec około 40 minut, do ścięcia masy.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.