Quiche to danie wywodzące się z Francji. Pod tą tajemniczą nazwą kryje się tarta na kruchy spodzie z wytrawnym nadzieniem na bazie masy jajeczno-śmietanowej. Quiche w wersji z zielonymi szparagami, boczkiem i pomidorkami cherry to znakomita propozycja na obiad lub kolację.
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Zagnieść wszystkie składniki ciasta. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 200⁰C.
Formę do tarty lub tortownicę o średnicy 28 cm wysmarować masłem. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować. Wyłożyć ciastem formę, dno ponakłuwać. Wstawić do piekarnika i piec 10 minut.
Szparagi umyć i osuszyć. Usunąć zdrewniałe końce. Każdy szparag owinąć boczkiem. Odłożyć.
Ser zetrzeć. Wymieszać w misce ze śmietanką i jajkami. Posolić i popieprzyć.
Formę wyjąć z piekarnika. Zmniejszyć temperaturę do 160⁰C.
Na spód wylać masę serową. Następnie położyć szparagi owinięte boczkiem i pomidorki cherry.
Wstawić do piekarnika i piec około 40 minut, do ścięcia masy.
Dodaj komentarz