Drożdże pokruszyć do miski, wsypać cukier, wymieszać z ciepłym mlekiem i wodą.
Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać kaszę mannę, sól, jajko i olej. Połączyć z rozczynem, wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W międzyczasie na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę, dodać pokrojone pieczarki, smażyć przez kilka minut. Wymieszać z ketchupem, doprawić solą i pieprzem.
Na posypaną mąka stolnicę wyłożyć wyrośnięte ciasto i uformować pizzę. Włożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut.
Następnie wyłożyć pieczarki, pokrojoną w słupki szynkę, paprykę i blanszowaną fasolkę. Po wierzchu posypać pokrojonymi paluszkami serowymi.
Tak przygotowaną pizzę włożyć do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec około 14-15 minut.
Dodaj komentarz