Pizza z kaszą manną

Autor:

Śnieżynka

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 1½ szkl. mąki pszennej
  • ½ szkl. kaszy manny
  • 1 jajko
  • 150 ml mleka Łaciate
  • 150 ml wody
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 3 łyżki oleju
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki soli himalajskiej

Dodatkowo:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 25 dag pieczarek
  • 2 łyżki ketchupu z ziołami
  • 3-5 dag szynki
  • ½ marynowanej papryki czerwonej
  • Garść fasolki szparagowej
  • 4 paluszki serowe mozzarella ketchup
  • 2 paluszki serowe mozzarella
  • Sól himalajska
  • Pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże pokruszyć do miski, wsypać cukier, wymieszać z ciepłym mlekiem i wodą.



Krok 2

Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać kaszę mannę, sól, jajko i olej. Połączyć z rozczynem, wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.



Krok 3

W międzyczasie na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę, dodać pokrojone pieczarki, smażyć przez kilka minut. Wymieszać z ketchupem, doprawić solą i pieprzem.



Krok 4

Na posypaną mąka stolnicę wyłożyć wyrośnięte ciasto i uformować pizzę. Włożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut.



Krok 5

Następnie wyłożyć pieczarki, pokrojoną w słupki szynkę, paprykę i blanszowaną fasolkę. Po wierzchu posypać pokrojonymi paluszkami serowymi.



Krok 6

Tak przygotowaną pizzę włożyć do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec około 14-15 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.